2012. március 21., szerda

A Bagolyfióka, a Torony és a Palio


Marina Fiorato: Siena lánya


Múlt héten Olaszországban jártam. Sajnos nem igazából, hanem Marina Fiorato jóvoltából. A célállomás Siena volt. És ha eddig nem rajongtam volna Olaszországért, akkor most fertőződtem volna meg. Ugyanis Fiorato olyan remek kalauznak bizonyult Siena városában és történelmében egyaránt, hogy most rögtön indulnék is egy hátizsákkal és egy fényképezőgéppel felszerelkezve. 
Utazásomat pedig úgy időzíteném, hogy Sienában legyek vagy július 2-án vagy augusztus 16-án. Hogy miért? Azért mert ezen a két napon zajlik Siena városának egyik kiemelkedő eseménye, a PALIO, amely Fiorato könyvének alapja.

A történet az első versenynap előtt veszi kezdetét, amikor is Pia Tolomei, aki a Bagolyfióka contrada (városnegyed) vezetőjének lánya, megtudja, hogy férjhez kell mennie a Sas contrada vezetőjének fiához, aki nem másról, mint brutalitásáról vált híressé a városnegyedek között. A lány engedelmeskedik apja akaratának, hisz mi mást tehetett volna, mert hiszen ő még a saját contradájának a falain kívül sem nagyon járt. Ám mielőtt az esküvőt megtarthatnák, leendő férje még részt vesz a Palion. Ezen a versenyen végzetes baleset történik, így Pia hirtelen menyasszonyból „özveggyé” válik. De öröme, hogy megmenekült egy nem kívánt házasság elől nem tarthat sokáig, mert jövendőbelije helyébe lép annak öccse, aki talán még kegyetlenebb, mint a bátyja, hisz ő csak a tökéletes testvér árnyékában létezett eddig. Pia a temetés után nem sokkal a felesége is lesz, a frigy megköttetik, a két városrész között ezáltal létrejön a szövetség. Na, eddig a pontig gondoltam azt, hogy egy szimpla romantikus történettel lesz dolgom.

De ezek után felgyorsultak az események és két másik szereplő is színre lép: Riccardo Bruni, a helyi patkolókovács fia, a Torony contrada tagja, aki szintén a Palio résztvevője volt és Violante de Medici, Siena jelenlegi vezetője. Hamarosan Riccardo akaratán kívül olyan eseményekbe keveredik, amely túlmutat a Palion résztvevő városrészek megszokott versengésein. Tudomására jut, hogy a contradak egy bizonyos csoportja létre akarja hozni a Kilencek Tanácsát, hogy megdöntse Violante de Medici hatalmát a városban. Engem pedig igazából innen ragadott magával a történet. Élvezet volt olvasni ahogy Riccardo, Violante és Pia, no meg egy érdekes nevű kisfiú (Zebra) összefog, hogy kiderítsék az árulók kilétét és azt, hogy honnan várható a fenyegetés, továbbá mit tehetnek a Medici hatalom megőrzésének érdekében A kis csapat minden tagja próbál valamit hozzátenni a kirakós megoldásához és én végig szorítottam nekik, hogy sikerrel járjanak.

Ami engem igazán megfogott ebben a regényben az maga Siena. Teljesen elbűvölt a város akkori, 1720-as évekbeli felépítése, ami a mai napig sem sokat változott. Megtudhatjuk, hogy Siena 17 contradaból áll, amelyet Fiorato úgy épít be a regényébe, hogy minden fejezet címe egy-egy városrész neve. Minden városrész saját címerrel, zászlóval rendelkezik és a Palion is mindenki a saját színében képviselteti magát. Gyönyörű látvány lehet a verseny napján az a rengeteg színes zászló és a hömpölygő tömeg Siena főterén, a Piazza del Campon, szinte láttam magam előtt olvasás közben.

A 17 CONTRADA
(Kép forrása: www.lavitablu.blogspot.com)
 
De magát a Paliot is remekül meg lehet ismerni a történet során és elképesztő, hogy ez milyen régóta része Siena történelmének és a sienai emberek életének. Valahol azt olvastam, hogy hiába csak két napos a Palio, Siena életében ez 365 napos esemény, mert tényleg mindent erre tesznek fel az ott lakók. A régi Paliohoz képest mostanra változtak a szabályok: pl. csak 10 contrada futhat a versenyen, ezeket sorshúzással döntik el, de „saját jogán" fut az a hét városrész, amelyik az előző év ugyanezen napján nem futott. A maradék három kerül valóban kisorsolásra abból a tízből, amelyek viszont akkor részt vettek. A lovak is sorsolással kerülnek az adott kerülethez. Épp ezért a könyvben is természetesen kiemelt szerep jut a lovaknak.

A PALIO
(Kép forrása: olaszforum.blog.hu)





PIAZZA DEL CAMPO - ahol futnak a lovak
(Kép forrása: www.blucarservice.it)

Ha keresnem kellene, akkor talán egyetlenegy negatívumot tudok felróni: a történet váza eléggé hasonlít az írónő Botticelli-titok című könyvére, bár ott nem egy konkrét városban játszódik a történet, mégis hasonlóak a fő vonalak.

De összességében véve sokat kaptam ettől a könyvtől. Szerettem olvasni, kikapcsolt, érdekelt a szereplők sorsa (szép lassan mindegyikük „megerősödött” és kiállt magáért és a város jövőjéért), az összeesküvés felgöngyölítése is viszonylag izgalmas eseményeket eredményezett és sokat tanultam belőle Sienáról és magáról a Palioról.

Azt mondtam, hogy (már megint) nagyon tetszik a külföldi borító?
Abszolút a történethez illő lett.












Értékelésem: 4,5 / 5-ből


Kiadó: I.P.C. Könyvek
Kiadás éve: 2011
Fordította: Fügedi Tímea

2 megjegyzés:

Andrea írta...

Jaj, egyszer ezt is meg kell vennem :$.
Talán a National Geographicon láttam 1-2 éve egy filmet a Palioról és egy olasz fiúról, aki szinte egész évben erre a napra készült, hogy bizonyíthasson. Náluk presztízsharc is a verseny.

Nikkincs írta...

Ha gondolod szívesen elküldöm kölcsönbe :)
Abszolút így van, ahogy írtad. Nekik minden erről szól, egész évben erre készülnek. Sőt, a győztes lovakat is iszonyú nagy becsben tartják.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...