2012. június 2., szombat

A hónap "leg-leg-leg" könyvei

Lehet, hogy kicsit megtévesztő ez a cím, mert most nem arról szeretnék írni, hogy melyik az az 5 vagy 10 könyv az eddigi olvasmányaimból, amelyek például a legjobban tetszettek, vagy esetleg a legkevésbé. E helyett arra gondoltam, hogy (remélhetőleg) minden hónapban sorra veszem az elolvasott könyveimet és ebben a bejegyzésben mindegyikről elmondanék valami apróságot, valami szerintem jellemzőt, természetesen a "leg-leg-leg" kategóriájába tartozóan.

Májusban elég sok könyvet sikerült elolvasnom. Nem tudom minek köszönhető ez, hisz az olvasási sebességem szerintem nem gyorsul hónapról hónapra, szabadságon sem voltam, hogy több időm lett volna rá. Talán inkább annak tudható be, hogy egyik könyvvel sem nyúltam félre. Íme a május havi lista:


  1. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 6 - Ketten: az a könyv, amelyen a legtöbbet nevettem.
  2. Daniel Keyes: Az ötödik Sally: ebben találkoztam a legösszetettebb női főszereplővel (és nem csak a betegségéből adódóan).
  3. G.G. Márquez: Szerelem a kolera idején: a férfi és a nő viszonyáról, szerelméről szóló legszebb gondolatokat itt fedeztem fel. Egy a sok közül: "Florentino Ariza olyan szépnek látta, olyan vonzónak és a közönséges halandóktól annyira különbözőnek, hogy nem értette, mások miért nem részegülnek meg cipősarkának kopogásától, miért nem dobban meg a szívük ruhafodrainak zizegésétől, miért nem őrül bele a szerelembe az egész világ hajfonatának forgószelétől, kezének röptétől, nevetésének aranyától."
  4. Hidasi Judit: Április út: a hónap legnagyobb meglepetése volt.
  5. Janus L. Wisniewski: Bikini - A végzet szigete: ebből a könyvből tanultam a legtöbbet. Jobb, mint akármelyik középiskolás történelem órám volt.
  6. Szilvási Lajos: Egymás szemében: a legtöbbször olvasott kedvenc könyvem.
  7. Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem: itt olvastam az egyik legszívbemarkolóbb gondolatot. "Az esős ablaküveghez szorítottam a fejem, és erősen elhatároztam, hogy most felébredek, és egészen más szemmel nézem majd az igazi életemet, a középiskolában. Nem látom olyan keservesnek és fárasztónak és nyomasztónak; hanem figyelni fogom benne mindazt, ami benne kedély és humor és emlék és szép fiatalság: amit innen, ebből a távolságból olyan tisztán látok már - megnézek mindent jobban, mint eddig-, és nektek, édes barátaim, kedves középiskolai tanulók, újra megmutatom, és figyelmeztetlek benneteket, hogy mennyi szín és furcsaság és élet mindez, és mennyi emlék és mennyi remény."
  8. Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől: a legviccesebb és talán a legmegosztóbb borító birtokosa.
  9. Frances Mayes: Édes élet Itáliában: a legirigyeltebb főszereplő kategória nyertese, mert ki ne szeretne egy évet Olaszországban tölteni?
  10. José Saramago: Vakság: a legfelkavaróbb és legmegdöbbentőbb történet, amit valaha olvastam.
  11. Berhard Schlink: A felolvasó: az a könyv, amelyből az egyik legjobb filmes adaptációt készítették. Aki olvasta a könyvet, annak bátran ajánlom a filmet is.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...